AFLĂ NOUTĂȚILE NOASTRE

Primiți cele mai recente informații despre lemnul compozit prin abonarea la Newsletter-ul nostru.

 Lemnul compozit – Wood Plastic Compozit (WPC) - este un material hibrid care combină calitățile lemnului cu ușurința de prelucrare a materialului plastic și care reușește să înlocuiască cu succes lemnul natural, fără a exista un compromis în ceea ce privește rezistența.

CITESTE IN CONTINUARE

Gard WPC. 10 sfaturi pentru un montajul corect

Cum sa montezi corect un gard WPC fără sa pierzi garanția producătorului


În tara noastra, gardurile sunt un element arhitectural foarte popular - în special gardurile de grădină. Fiecaruia dintre noi ne place să stăm pe pământul nostru și separați de vecinii cei mai apropiați. Gardul este probabil ultima etapa in construcția casei. Alegerea sa este insă importantă nu doar pentru amenajarea curții, ci și pentru a defini estetic intreaga ta locuință.

Indiferent de scopul pentru care îți dorești panourile de gard WPC, cu siguranță îți dorești sa eviți greșelile de montaj garduri WPC care ar putea sa îți știrbească bucuria pe care o aștepți, dar mai mult decât atât, sa îți creeze probleme in timp. 


In acest articol vei afla:

1.      Obiectivul pe care il va îndeplini gardul

2.      Sculele necesare pentru pregătirea profilelor și a montajului

3.      Debitarea și montarea profilelor verticale ce se montează pe stâlp.

4.      Debitarea scândurilor din lemn compozit / WPC

5.      Montarea scândurilor orizontale

6.      Montarea scândurilor verticale

7.      Dilatarea ulucilor din lemn compozit

8.      Când trebuie să folosești elemente de rigidizare a scândurilor pentru garduri WPC

9.      Instrucțiuni de montaj vizuale (exemplu model gard Magura varianta cu scândură orizontală F120x24) – schema de montaj schițată pentru fiecare pas in parte

10.    Instrucțiuni de montaj vizuale (exemplu model gard Hystria varianta cu scândură verticala F70x10) – schema de montaj schițată pentru fiecare pas in parte

 

1.   Obiectivul pe care il va îndeplini gardul

 

Unul din obiectivele principale pe care le îndeplinește un gard este acela de a oferi protecție. Dorim sa protejam copiii, câinii sau pisicile (sau orice animăluțe „rezidente” in curtea noastră) in fata tuturor pericolelor: sa nu fuga, sa nu se rănească sau chiar să nu se piardă in cazul in care omul nu-i protejează suficient.

Un alt obiectiv îndeplinit de gard este acela de a oferi securitate. Un gard va împiedica străinii să intre lesne pe proprietatea dvs. indiferent daca vorbim aici despre răuvoitori sau pur si simplu despre copii vecinului care ar putea sa atenteze la merii din spatele curții...

Un obiectiv ce nu trebuie neglijat pentru orice gard este de a separa proprietatea. Fie ca ești sau nu o fire sociabila, fie ca iți place sa interactionezi cu vecinii sau, dimpotrivă, iți place sa păstrezi proprietatea neatinsa de pași străini, un gard este o buna modalitate de a stabili limitele proprietății. 

O alta funcțiune îndeplinită de orice gard poate fi aceea de a oferi intimitate. Este evident ca pentru un proprietar de casa spațiul exterior reprezintă o extensie a spațiului lui interior. Astfel este explicata necesitatea de a obține un nivel rezonabil de intimitate in curte, in zona piscinei, etc. astfel încât să se poată relaxa și să se simtă liber să fie el însuși.   

Nu in ultimul rând, când alegem un gard trebuie sa avem in vedere obiectivul estetic. Daca pana acum am luat in calcul obiective ce țin de utilitatea gardului, nu trebuie sa uitam ca partea estetica a proiectului ar trebui să devină o preocupare cel puțin la fel de importanta. Nu orice gard acționează ca un scut sau ca o barieră: unele arată pur și simplu minunat. 

Exista atât de multe materiale care sunt folosite pentru construirea gardurilor, fie ca vorbim despre garduri din WPC sau din lemn, beton, fier forjat, piatra, tabla, caramida sau orice alt material. Daca cele din lemn sunt deseori asociate cu stilul rustic, cele de fier forjat pot aduce ideea de modern, iar cele din beton sau cărămidă ar putea duce la o limitare stilistica. Gardurile din profile din lemn compozit (WPC) pot îmbina toate elementele stilistice, fiind foarte apropiat de aspectul lemnului natural, iar in combinație cu toate celelalte materiale pot duce la efecte vizuale neașteptate.


2. Sculele necesare pentru pregătirea profilelor și a montajului

Sculele necesare pentru a putea executa montajul gardului WPC sunt următoarele: Circular cu pânza rotativa, mașină de găurit cu percuție, șurubelniță mecanică sau electrică, ciocan de cauciuc sau metal, nivelă, ruletă sau metru tâmplărie, creion sau marker, ochelari de protecție, burghie pentru beton, lemn și metal adecvate, perie de sârmă, șaibe distanțiere.

 

3. Debitarea și montarea profilelor verticale ce se montează pe stâlp.

 

Primul lucru pe care trebuie să il facem este să debităm la lungimea dorită cele două profile verticale ce se vor prinde pe stâlpii de beton. Pentru aceasta se verifică la un capăt perpendicularitatea capătului după care se debitează la lungimea dorită profilul. In funcție de dimensiunea profilului se execută 2,3,4 găuri in latura care se prinde de stâlpul de beton cu un burghiu adecvat șurubului de la diblul de fixare. Gaura se execută de obicei cu 1 mm mai mare decât diametrul șurubului ce trece prin ea. Latura care se găurește este cea opusă canalului.

Dupa executarea găurilor profilele se așază pe stâlp și se marchează pe stâlp poziția găurilor din profil.

Se execută găuri in stâlp de diametru și lungimea conformă cu diblu care se va introduce in ele. După executarea găurii se introduc diblurile in găurile executate.

Se poziționează profilul vertical pe stâlp și după caz se introduc șaibe distanțiere intre stâlp și profilul vertical astfel încât profilul vertical să fie perfect vertical. 

Pentru prinderea cu conectori a ulucilor celulare de stâlpii sau grinzile de WPC laterale, e recomandabil ca la mijlocul panourilor mai late de 1000 mm să existe un stâlp /grindă frezat (ă) cu gaură de trecere pentru ulucile respective.

4. Debitarea scândurilor din lemn compozit  / WPC

 

Inainte de utilizarea profilelor, acestea trebuie măsurate și debitate la lungimea necesară. Debitarea in fabrică se execută la lungimi mai mari decât cele nominale, pentru a prelua posibilele contracții ce pot apărea in mod natural in perioada in care materialul se stabilizează. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul ca debitarea profilelor WPC se realizează, conform tehnologiei, pe linia de extrudare a profilelor, deci in timp ce profilul se afla in mișcare. Este normal, deci, ca tăierea sa fie efectuata sub un anumit unghi. Orice client/montator va înlătura deviația unghiulară corespunzătoare la maxim 2 mm in momentul in care se face rectificarea la lungime a profilelor, astfel ca nu va fi afectata funcționalitatea profilelor. Scândurile WPC se pot tăia cu disc diamantat sau vidia.


5. Montarea scândurilor orizontale

 

Montajul scândurilor orizontale se începe cu scândura cea mai de de jos și prima dată se introduc cele două distanțiere in canal și se poziționează la nivelul profilului vertical. Acestea pot fi fixate in canal cu ajutorul unui adeziv de tip Kit de montaj.

După fixarea primelor distanțiere se introduce prima scândură prin culisare de sus in jos in canalele prevăzute in profilele verticale până ajunge pe distanțier. Se introduce un nou set de distanțiere și se fixează in canale.

Se introduce prin culisare o noua scândură. Procedura se repeta până la introducerea ultimelor scânduri sau distanțiere dupa caz .

Orice panou de gard cu uluci orizontale cu lățimea mai mare de 1000 mm trebuie să includă un sprijin suplimentar vertical la mijloc ( profil metalic sau stâlp WPC ) de care să se prindă fiecare ulucă si astfel să se poată menține planeitatea panoului, altfel existând tendința de curbare.


6. Montarea scândurilor vertical

 

Daca iti doresti un gard din uluci de lemn compozit montate in pozitie verticala, dar vrei sa obtii un rezultat mai modern, alege uluci mai late, cu capetele perfect drepte si monteaza-le atat lipite una de cealalta pentru a obtine un model simplu sau intercalate pentru a obtine un model dublu. Puteti alegeţi orice model de uluci din lemn compozit sau stalpi din portofoliu  BENCOMP.

Scândurile verticale se debitează la inalțimea necesară. Modelul de gard vertical se poate realizat atat pe un cadru metalic sau in totalitatea din lemn compozit. Pentru a fixa scândurile verticale, montaţi 3 traverse orizontale pe stâlpi, pe o parte (jos, la mijloc şi sus). Puteţi utiliza scânduri de aceeaşi dimensiune cu cele verticale, dar de lungimi diferite sau un cadru metalic. Apoi, puteţi prinde scândurile verticale de traversele orizontale cu şuruburi.

 Pentru prinderea scândurilor WPC pe cadre metalice, trebuie să executați găuri circulare de trecere cu 2 mm mai mari decât diametrul șurubului de prindere. De asemenea, strângerea șuruburilor pe scândura de WPC trebuie să se facă la forța mâinii, astfel încât șurubul/ șaiba/ piulița să nu se înfigă in materialul WPC și să nu blocheze dilatarea/ contracția acestuia.


7. Dilatarea ulucilor din lemn compozit

 

Din cauza rețetei de fabricație care conține polietilenă, profilele de lemn compozit au tendința să se dilate la căldură si să se contracte la frig, asemănător aluminiului. Chiar daca dilatările nu sunt direct proporționale cu temperaturile, vă puteți aștepta ca un profil de 4 m lungime sa se dilate vara cu 4 mm, si de aceea e neapărat necesar să asigurați un spațiu minim de 4 -5 mm intre două scânduri consecutive atât pe direcție transversală cât mai ales pe direcție longitudinală. La gardurile confecționate din profile de pardoseli, fiecare capăt de scândură trebuie prins cu cate o clema, nefiind permisa prinderea a doua lamele deck consecutive longitudinal cu o singură clemă. Pentru modelele de gard care folosesc profile frezate tip U și uluci orizontale sau oblice, e necesar sa existe un joc de minim 5 mm intre capătul ulucii si peretele interior al profilului U. De asemenea, frezarea trebuie să permită jocul de dilatare/ contracție al ulucii, adică marginile canalului să nu blocheze lateralele ulucii.



8. Când trebuie să folosești elemente de rigidizare a scândurilor pentru garduri WPC

 

Pentru lungimi ale scândurilor intre 150-200 cm este obligatoriu să se monteze la mijloc un element de rigidizare care se prinde cu șuruburi de fiecare scândură și in partea de jos se așază / prinde pe soclu de beton.

Pentru lungimi mai mari de 200 cm acest model de gard nu se recomandă să se execute, sau se va executa cu precauțiile menționate anterior și mai jos.

Elementul de rigidizare poate fi o platbandă de metal , o țeavă metalica sau de aluminiu, un profil din WPC (stâlp) etc. Acesta are rolul de a preveni curbarea profilelor la temperaturile ridicate din timpul verii sub acțiunea greutății proprii . Din testele și verificările făcute, am constatat că pentru lungimi mai mari de 150 cm intre două puncte de sprijin profilele din WPC prezintă in timp săgeată ca urmare a expunerii la căldură sub acțiunea greutății proprii.

Fotografiile de mai jos reprezintă exemple de panouri de gard montate corect „𝐀𝐒𝐀 𝐃𝐀!❞si panouri de gard montate gresit „𝐀𝐒𝐀 𝐍𝐔!❞ (în care lungimea unui panou de gard este mai mare de 2000 mm și nu este utilizat niciun element de rigidizare).


9. Instrucțiuni de montaj vizuale (exemplu model gard Magura varianta cu scândură orizontală F120x24) – schema de montaj schițată pentru fiecare pas in parte



Dacă vrei să afli mai multe despre lemnul compozit și despre produsele Bencomp, vizitează site-ul nostru www.lemn-compozit.ro. Consilierii noștri de vânzări te așteaptă pentru a-ți fi de ajutor in „expediția” ta de la achiziția profilelor si până la montarea gardului.


Alege calitatea, alege profilele WPC Bencomp!


07 Oct, 2022
Vrei sa îți faci balustradă din wpc și nu știi cum? Echipa Bencomp te învață! Esti in pana de idei ? Echipa Bencomp te ajuta!
De către Bencomp 17 Jun, 2022
Continuam seria de articole prin care dorim sa explicam clientilor nostri, si mai ales celor care doresc sa devina clientii nostri, ce trebuie sa aiba in vedere atunci cand aleg furnizorul de profile WPC (lemn compozit) pentru gardul sau terasa pe care doresc sa o construiasca.
13 May, 2022
În zilele de 11 și 12 mai 2022 s-a desfășurat – în Pavilionul 3, Sala Titulescu, Romexpo București – conferința națională “Managementul ambalajelor în economia circulară” , un eveniment în cadrul căruia liderii industriei din România au venit să discute problemele cu care se confrunta vis-a- vis de tematica anunțată În cadrul primei zile de conferință au fost analizate ambalajele din perspectiva funcționalității acestora, iar a doua zi a fost dedicata provocărilor actuale în ceea ce privește țintele de reciclare, dar conferința națională “Managementul ambalajelor în economia circulară” abordează ș i alte subiecte de interes. Inovație și cercetare în industria de ambalare Funcționalitatea ambalajelor în contextul economiei circulare Ecodesign, aplicarea cerințelor esențiale de la teorie la practică, reciclabilitatea ambalajelor Eliminarea anumitor produse și ambalaje de plastic de unică folosință, implementarea Directivei SUP Digitalizarea gestionării datelor pentru trasabilitatea deșeurilor de ambalaje, SIATD Eficiența instrumentelor economice, Eco-modulare și taxa pe plastic Noi modele de operare în colectarea ambalajelor, SGR Provocări în atingerea țintelor de reciclare în contextul modificării punctului de măsurare a reciclării Oportunități de finanțare prin PNRR
Pardoseala WPC Bencomp
De către Bencomp SRL 02 May, 2022
Suntem intrebati in ultima perioada de ce preturile profilelor WPC produse de Bencomp in fabrica din Buzau sunt atat de mari. « Comparativ cu ce ? » intrebam si noi, in loc de raspuns… Intr-adevar, intotdeauna cand vrei sa faci o comparatie, trebuie sa ai grija sa compari «mere cu mere» , altfel risti sa ajungi la o concluzie eronata si sa iei decizii de achizitie pe care le vei regreta in scurt timp (mult mai repede decat ti-ai fi inchipuit, de obicei 😢). Wpc-ul de 130 lei/mp este un material produs și adus din China. Un preţ de 130 lei la raft înseamnă 109 lei + TVA , adică 22 euro + TVA/ mp. Preţul transportului din China a ajuns la 12500 USD/container, echivalent cu 10 dolari /mp sau 9.42 euro/mp . Considerând un adaos comercial de 10% (deşi adaosurile comerciale uzuale ale unui revânzator sunt evident mai mult decât duble), rezultă că preţul maxim de achiziţie din China ar trebui să fie (22- 10%) - 9.42 = 10.58 euro/ mp. Într-un mp de wpc mediocru calitativ, preţurile internaţionale ale energiei şi polimerului sunt de 7 euro/ mp, ceea ce înseamnă că lemnul, aditivii antimucegai, antiUV, coloranţii, aditivii de procesare şi manopera costă 3.58 euro/mp, fără a lua în calcul vreun profit al producătorului de profile wpc. Dacă luăm în calcul o manoperă medie (în China salariul net în industrie a ajuns la 800 dolari pe lună), de 4 euro/ mp deck, rezultă că producătorul chinez primește gratis aditivii, lemnul şi lucrează fără profit. Singura explicaţie logică a unui preț atât de scăzut o reprezintă un conţinut de polimer la cel mult jumătate din conţinutul unui deck de calitate şi, de asemenea, lipsa aditivilor care conferă o garanţie reală la ultraviolete, umiditate şi mucegai, aditivi care costă mai mult decât lemnul şi polimerul la un loc. Consecinţele unei astfel de achiziţii se vor vedea în cel mult doi ani, când deckul de 130 lei/mp începe să se crape de la soare, să se umfle de la umiditate şi să se deformeze de la reţeta cu polimer insuficient sau slab calitativ. Acest lucru se întâmplă după ce clientul a plătit deja manopera de montaj , transportul şi evident materialul care nu a rezistat decât o vară.
De către Bencomp - WPC Romania - Lemn Compozit 19 Apr, 2022
Echipa Bencomp anunta cu mandrie obtinerea certificarii de Furnizor de Solutii pentru Case Verzi pentru profilele din WPC (lemn compozit) produse in fabrica noastra din Buzau si destinate confectionarii de terase, garduri, imprejmuiri, lambriuri exterioare, mobilier urban etc. Includerea Bencomp in lista de Furnizori aprobati de solutii pentru case verzi s-a efectuat in urma unei analize tehnice efectuata de catre comisia tehnica a RoGBC (Romania Green Building Council). Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) este o asociatie non-profit, apolitica, formata din organizatii active in toata tara care promoveaza responsabilitatea fata de mediu si eficienta energetica pe durata ciclului de viata a unei cladiri (de la faza de design, constructie pana la operare si deconstruire). Bencomp a devenit membru RoGBC in luna martie 2022 imbratisand viziunea si obiectivele asociatiei. Consiliul roman pentru Cladiri Verzi dezvolta si implementeaza un sistem national de standarde si certificari pentru cladirile verzi (Programul Green Homes), care sa sprijine atat dezvoltatorii cat si beneficiarii finali in construirea de locuinte prietenoase cu mediul, respectiv in achizitionarea de locuinte eficiente energetic si cu costuri mai mici de intretinere si de mentenanta. Programul Green Homes este recunoscut international si sustinut de Directia Generala Energie a Comisiei Europene (DG Energy). Cerintele stabilite prin programul de certificare Green Homes sunt axate atat pe reducerea impactului asupra mediului in timpul constructiei si functionarii locuintelor, cat si asupra sanatatii, bunastarii si sigurantei familiilor care le ocupa. Sistemul de certificare vizeaza toate etapele, de la concept pana la executie, la perioada ulterioara predarii locuintei catre utilizatorul final. Partile implicate in program sunt: Dezvoltatorii imobiliari Furnizorii de solutii pentru locuinte sustenabile Cumparatorii Bancile Certificatorii Programul Green Mortgage , in stransa legatura cu programul Green Homes , vine cu facilitati suplimentare si costuri reduse pentru cumparatorii care doresc sa achizitioneze o locuinta certificata RoGBC, ceea ce inseamna ca foarte multe banci care s-au alaturat deja inteleg beneficiile programului din punct de vedere al investitiilor. Valoarea proiectelor rezidentiale certificate in sistemul Green Homes de RoGBC se apropie de 2 miliarde de euro, reprezentand aprox. 10% din sectorul rezidential. In urma evaluarii RoGBC, profilele WPC (lemn compozit) produse de BENCOMP au punctat pe urmatoarele criterii:
Mai multe articole
Share by: